Når hvalpen kommer hjem

Når Jack Russell hvalpen kommer hjem... (Under opbygning)

 

Jeg vil med denne side forsøge at komme ind på nogen af de spørgsmål jeg får fra den kommende familie til en lille Jack Russell hvalp på 8 uger.

 

Dagsrationer

- hvor meget spiser den og hvor ofte?

Rent vand i vandskålen hver dag. Husk vask skålene af.

 

Fra 8 uger til 3 mdr.: Jacks er Hit'n'run eaters, hvilket betyder at den lille hvalp godt kan gå hen til madskålen og spise et par foder piller, måske endda tage en i munden og gå hen under sofabordet og tygge den, tilbage og tage en ny osv. Så leger de lidt - går tilbage og spiser lidt. Det er ikke altid således at de bare tømmer skålen på én gang.

 

Fra 3 mdr. til 4-5 mdr.: Tre måltider om dagen

 

Fra 4-5 mdr. til 6-7 mdr.: To måltider om dagen

 

Over 9 måneder: Et eller to måltider om dagen

 

Det er ikke meget den spiser, den lille 8 ugers hvalp, måske 1 dl Royal Canin JUNIOR foder fordelt over en hel dag. Dette øges i takt med hvalpen vokser. Det er individuelt hvor meget de spiser, så lær at se på din hund om den er for tyk eller tynd. Og med de fleste Jacks kan man ikke overfodre dem, mens de er hvalpe/unghunde. De regulerer som regel selv.

 

Giv dem kvalitetsfoder i form af tørfoder. Husk godbidder og tyggeben også indeholder kalorier, så sørg for at den ikk bare spiser sig mæt i godbidder og tyggeben, men også får nogle af de rigtige byggesten igennem foderet.

 

 

Renlighed

Gå på mange tisse-ture. At gøre sin hvalp renlig er i starten et spørgsmål om at komme ofte nok ud. Lær den at tisse i græsset og ikke lige på trappetrinet. Tænk - hvor vil jeg gerne at min hund besørger når den er voksen og lær dem de gode vaner fra starten.

 

En hvalp er som regel trængende, når den har leget, spist eller sovet.

 

Jeg får ofte denne undren: Vi forstår det ikke vi har været ude en time eller mere og så går vi ind og vupti så sætter hvalpen sig og tisser lige indenfor. Hvorfor gjorde den det ikke udenfor?

 

Mit svar er: Den har været optaget af noget udenfor og når I går ind bryder i det den var i gang med og den mærker pludselig at den skal tisse. Så hold øje med den i overgangene. Vær inde 1-2 minutter og så luft den lige udenfor en ekstra gang.

 

En hvalp kan godt være blevet renlig, men oplever man så den første renvejrsdag så tisser den pludselig inde igen! Der er det vigtigt man går helt ud med den i regnvejret og ser at den får tisset inden man går ind igen.

 

 

 

Et sikkert hjem

Indendørs: Sørg for at hele huset er sikret mod alt, hvad en hvalp kunne finde på at komme galt af sted med / ødelægge.

 

Hvilke mål skal et hegn have for at holde en Jack Russell inde? Spørger man en garvet engelsk JRT brugshunde-mand så vil han svare 1½ m højt og 20-30 cm under jorden! Men det er hvis man vil have hundene ude uden opsyn.

 

 

Opdragelse:

En lille hvalp vil have tendens til at bide i alt og alle, det er vigtigt du fra start lærer den at det ikke er ok at bide i mennesker. Det gør man lettest ved at sige tydeligt NEJ når den gør det, og så ”knipse” den på munden, eller ruske den lidt i nakkeskindet. En anden vigtig ting hvalpen skal lære helt fra start, er sit navn. Det lærer man den lettest ved at tage noget kylling el. lign. rigtig lækkert med (ikke bare tørre hundekiks), og så KONSEKVENT give den det, hver gang man kalder på den og den kommer. Lad være med at kalde på den 100 gange om dagen, så bliver den ”døv” for indkald, men øv det med den 6-8 gange dagligt, hvor du altid belønner den. Hvis man gør det konsekvent i de første 14 dage, får man en hvalp der (næsten) altid lystrer.