PelstyperPelstyper »

Pels typen kan opdeles i tre forskellige kategorier:


Glathåret, broken, eller ru-håret.

Nogle gange kan det være yderst vanskeligt at skelne hvilken kategori en terrier tilhører.


For at passe til racestandarden, skal en Jack Russell pels være vejrbestandig, med en god underuld og bør have et naturligt udseende. Nogle gange kan du komme på tværs af en Jack Russell med en pels, der er blød, ulden eller krøllet, disse hunde kan være meget søde hunde, men er atypisk, for med sådan en pels kan de ikke effektivt udføre det arbejde, der oprindeligt var beregnet til denne race.


Den typiske stride tekstur af pels og dens naturlige olier gør at en Jack Russell er nem at passe, mudder og snavs falder af pelsen når de tørrer. Selvom lidt mere forberedelse er nødvendig for en udstillingshund, så har alle tre pelstyper faktisk kun brug for lidt tid i sammenligning med den gennemsnitlige kæledyrs ejer. Og selvfølgelig kræves der lidt mere i pels-fældnings perioden.


På grund af de forskellige pelstyper der kan opstå, er det ofte vanskeligt selv for en erfaren opdrætter at være sikker på, hvad type pels en hvalp vil vise sig at have i voksenalderen. Det eneste man kan være sikker på er, at hvis to glathårede hunde (som ikke bærer ruhårs genet) er parret med hinanden, så vil alle hvalpene få glathåret pels. På grund af den polygene natur, kan pelstypen variere inden for samme kuld, endda med alle tre pelstyper.


Ofte vil en hvalp, der ender med at få en ”broken” pelstype, se ud til at udvikle en ru pels som månederne går, så du kan ikke altid være sikker på pels typen på den hvalp du vil have, når du foretager dit valg fra kuldet. Men en hvalp, der ser ud til at være glat, når den er ung vil usandsynligt blive til en ruhåret hund som voksen.

 


Genetik

Glathåret pels er et dominant gen. For at en hund vil blive glathåret skal den være bærer af det dominerende glatte gen ... hvis den er bærer af glathårs genet bliver den glathåret.. Der findes ikke et recessivt glathårs gen!


Hvis din hund er ruhåret, har den ikke noget glathårs gen at videregive. Den eneste måde at få en glathåret hvalp efter en ruhåret er ved at parre den med en glathåret. I denne kombination, vil du kunne få både glathårede og ruhårede hvalpe.. De ruhårede hvalpe vil igen ikke kunne producere en glathåret hvalp, (HUSK glathårs genet er aldrig recessivt). Men en glathåret hund kan godt producere en ruhåret hvalp, da det ruhårede er gen er båret som et recessivt gen.


Hvis du parrer to glathårede hunde sammen (begge med en ruhåret forælder og derfor bærer af et ruhårs recessivt gen, vil du få nogle glathårede hvalpe MED et recessivt ruhårs gen, som senere igen kan producere ruhårede hvalpe. Nogle vil have arvet et dominant glathårsgen og et recessivt ruhåret gen... og andre vil have arvet to glathårs gener – og de vil senere kun kunne producere glathårede hvalpe. De har fået et glathårs gen fra hver af forældrene, og de har ingen recessive ruhårede gener, så de ikke kunne vil producere en ruhåret uanset hvad du parrer dem med. Og du kan få en ruhåret hvalp fra en hund, som har arvet to recessive ruhårs gener. Selv en ruhåret hvalp fra to glathårs forældre kan ikke producere en glathåret hvalp. Det er ALDRIG recessivt.


De mennesker, der siger, at de ikke ønsker at bruge en glathåret hund i deres avlsprogram, fordi de ikke ønsker at miste deres flotte fyldige pels forstår ikke genetikken omkring pelsen. Ved at parre en ruhåret med en glathåret vil det på ingen måde påvirke lænden af den ruhåredes pels – det har genetisk ikke noget med hinanden at gøre.


 


Pelslængde (ruhåret eller glathåret)

Længden af en hunds pels interesserer mange. Det er for nylig blevet påvist, at i mange racer, er det FGF5 genet, der er ansvarlig for, om en hund har en lang pels (ru eller fluffy), eller et kort (glat) pels. Man kan derfor ved en gentest detektere tilstedeværelsen eller fraværet af den recessive allel, der resulterer i lang pels, når der er to langhårs gener til stede. 

 


Furnishings ("Broken" - looket)

Furnishings er et ord der henviser til at hunden har længere ansigtsbehåring omkring øjenbryn, overskæg og skæg. Ses hos mange racer, herunder Ruhårede racer. Tilstedeværelse af furnishings er dominerende overfor fraværet af furnishings-versionen af genet. Fraværet af furnishings bliver afhængig af race også omtalt som glat.


Når en Jack Russell terrier har "furnishings" og kort pels siger man, at den har en "Broken" pelstype.

Man kan også påvise om en hund har anlæg for furnishings eller ej via en gentest.


Mine hunde er DNA testet i forhold til deres pelstype.


S = Short hair

s = long hair


F = Furnishings

f  = no furnishings

 Tegn som kan tyde på, at hvalpen ikke bare forbliver glathåret:

Har hvalpen tufser i mundvigene kan det være et tegn på at den bliver broken eller ruhåret.


Har hvalpen vinger på benene kan det være et andet tegn på at den bliver broken eller ruhåret.
Alle jack russell terriere fælder. Men jo mere du børster hunden jo færre hår vil den fælde.
Den 8 ugers hvalp og pelstype ??

Når man har et kuld hvalpe på 8 uger kan man være meget i tvivl om hvilken pelstype de forskellige med tiden vil udvikle. Jeg har prøvet at beholde en hvalp i den tro at den ville blive glathåret, men den viste sig at blive af "Broken" pelstype. Så man kan kun 100 % love at hvalpen bliver 100% glathåret hvis begge forældre er testet 100% glathårede (altså en glathåret må ikke være bærer af en anden type pels end glat)
                                                        Britt er på dette billede 9 uger.

                                                        Det er ikke nemt at se at hun får pelstypen

                                                        "Broken".