Hvalpens udvikling

Hvalpens udvikling »


Tidlig påvirkning eller "handling"

Hvis hvalpen tages op og kæles med hver dag, øger det tolerancen over for stress. Man kan systematisk "handle" hvalpene hver dag i deres tidligste liv. De skal tages op og bæres rundt. "Køres langsomt rundt i karrusel" på en skive, der snurrede langsomt rundt. De skal vejes og forsigtigt vendes op og ned m.m. (Fox, 1972)

UGE 1


Hvalpen har fire primitive reflekser



Ved fødslen er hvalpens nervesystem stadig under udvikling; ikke desto mindre har den allerede en række reflekser, som gør det muligt for den at overleve, de såkaldte "primære reflekser":


Den varmesøgende refleks.


Sutterefleksen


Den perineale refleks aktiverer udskillelse af urin og afføring - moderen stimulerer denne refleks ved at slikke sine hvalpe energisk på maven og under deres haler.

Bære refleksen får hvalpen til at gøre sin krop stiv, når den bliver grebet i nakken.


 


Husk, at hvalpen ikke er i stand til at regulere sin egen temperatur!


Hvalpe fødes døve og blinde.


Den første time efter fødslen bør hvalpene die colostrum - den første mælk, som er rig på antistoffer fra moderen, som vil beskytte dem mod infektioner.


Hvalpene tager på dagligt


Undtagen den første dag, hvor de nyfødte hvalpe kan tabe sig lidt på grund af den første afføring eller vanskeligheder med at die, bør de tage på dagligt.


Efter fødslen er det vigtigt at tjekke hygiejnen i fødselskassen, og samtidig respektere moderens forhold til sine unger.

 


Dag 5

Hvalpen holder sin kropsvægt oppe på forbenene; dens hørelse udvikler sig.

UGE 2


Dag 10

Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen.


UGE 3

I prægningsfasen (3-8 uger) skal hvalpene hver dag i nær fysisk kontakt med mennesker, de skal have lov til at undersøge vores ansigt, som de gerne vil snuse til og slikke.


Gennem denne nære kontakt præges hvalpene på mennesker, sådan at de egentlig kommer til at opfatte os som artsfæller.


Denne proces er en forudsætning for det nære forhold mellem hund og menneske.


Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker.

Dag 15

Hvalpens vægt kan nu bæres af bagbenene; den er i stand til at sidde.



Dag 20

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen.

UGE 4


Dag 22

Det er tid til at give hvalpene deres første måltid. Selv om den unge hvalpe endnu ikke går på eventyr, så er den ikke desto mindre mobil på sine fire ben og klar til at kravle ud af kassen.

 

Dag 25

Socialiseringsperioden begynder.



UGE 5


Hvalpene udvikler indbyrdes selvhævdelse, og finder deres plads i kuldet. Legenes karakter bliver mere voldsomme og hårdhændede, og de udvikler herunder bl.a. dominans og underkastelseslege, som er en del af den sociale tilpasning.


Tæven vil i stigende grad påtage sig førerrollen, hvorunder legen har et mere opdragende formål.

 


UGE 6


Dag 42

Hvalpen er mere bange for det "nye".

 

Det er vigtigt for hvalpenes udvikling, at opdrætteren sørger for at hvalpene har spændende ting at undersøge og lege med. De bør endvidere komme udenfor og gå på opdagelse i haven.



UGE 7


Nu er det tid til at tænke på at kontakte din dyrlæge med henblik på sundhedstjek. Og DKK med henblik på identifikation (chip).

UGE 8


Moderen forlader mere og mere sine hvalpe.


Moderen udviser nu mere ligegyldighed over for sine unger. Hun lader dem die mindre og mindre. Denne udvikling i adfærd er helt almindelig. Hvalpene har nu en alder, hvor de ikke længere har brug for modermælk. Hun vil ikke desto mindre fortsat spille en rolle som lærer og bestemme hvornår leg skal stoppe.


Hvalpene dier meget sjældent hos deres moder.


Ideelt set bør fravænning (dvs. overgangen fra mælk til fast føde) være fuldført omkring 7 ugers alderen.


Hvalpe og motion »

Mange er usikre på hvor meget motion den lille hvalp kan klare, prøv at læse denne tekst og se om den ikke kan guide dig i rigtig retning. KLIK HER



Bedste tid at flytte hvalpen fra moderen.

Ifølge forskerne Scott og Fuller er syvende til ottende uge optimal for flytningen af hvalpen. Før syvende uge er hvalpen ikke helt klar til at forlade moderen hverken fysiologisk eller socialt.

Blandt andet kan det nævnes, at hjernens EEG-mønstre først ligner en voksen hundsved den femte uge.

BEMÆRK HER at jo længere tid, der går efter den ottende uge, jo flere ulemper dukker der op. En hvalp, som for eksempel omplaceres efter den tovlte uge, løber en stor risiko for at udvikle angst for alt nyt, alt den ikke er stødt på tidligere. (Morris, 1991)

Miljøtræning er altafgørende. Hvis en hvalp fra 6-7 ugers alderen får lov til - i passende tempo og lidt forsigtigt - at komme med ud til forskellige steder, bliver den jo miljøtrænet og risikoen for neofobi mindskes straks.