Når hvalpen kommer hjem

Når Jack Russell hvalpen kommer hjem...


Jeg vil med denne side forsøge at komme ind på nogen af de spørgsmål jeg får fra den kommende familie til en lille Jack Russell hvalp på 8 uger.

Dagsrationer

- hvor meget spiser den og hvor ofte?


Rent vand i vandskålen hver dag. Husk vask skålene af.

Fra 8 uger til 3 mdr.: Jacks er Hit'n'run eaters, hvilket betyder at den lille hvalp godt kan gå hen til madskålen og spise et par foder piller, måske endda tage en i munden og gå hen under sofabordet og tygge den, tilbage og tage en ny osv. Så leger de lidt - går tilbage og spiser lidt. Det er ikke altid således at de bare tømmer skålen på én gang.


Fra 3 mdr. til 4-5 mdr.: Tre måltider om dagen


Fra 4-5 mdr. til 6-7 mdr.: To måltider om dagen


Over 9 måneder: Et eller to måltider om dagenDet er ikke meget den spiser, den lille 8 ugers hvalp, måske ½-1 dl Royal Canin PUPPY foder (jeg anvender Dachshund puppy) fordelt på 3 måltider. Dette øges i takt med hvalpen vokser. Det er individuelt hvor meget de spiser, så lær at se på din hund om den er for tyk eller tynd. Og med de fleste Jacks kan man ikke overfodre dem, mens de er hvalpe/unghunde. De regulerer som regel selv.


(Bemærk man kan ikke bare blindt følge hvad der står på fodersækken. 😛 Det er bare en retningslinje.)

Idealvægt: Du skal kunne mærke, men ikke kunne se ribbenene. Det må ikke bule ud bag skulderen og hunden skal have en timeglasfigur. Hunden skal have en synlig talje.


Giv dem kvalitetsfoder i form af tørfoder. Husk godbidder og tyggeben også indeholder kalorier, så sørg for at den ikk bare spiser sig mæt i godbidder og tyggeben, men også får nogle af de rigtige byggesten igennem foderet.

Renlighed

Når I kommer hjem, skal du sætte hvalpen direkte ud i haven eller gården i et par minutter og rose den, hvis den besørger – det er det første skridt til at gøre den renlig. Angående hvor hurtigt en hvalp bliver renlig, så afhænger det af hvor dygtig man selv er til at aflæse når den er trængende og skal ud.


Gå på mange tisse-ture. At gøre sin hvalp renlig, er i starten et spørgsmål om at komme ofte nok ud. Lær den at tisse i græsset og ikke lige på trappetrinet. Tænk - hvor vil jeg gerne at min hund besørger når den er voksen og lær dem de gode vaner fra starten.


En hvalp er som regel trængende, når den har leget, spist eller sovet.


Jeg får ofte denne undren: Vi forstår det ikke vi har været ude en time eller mere og så går vi ind og vupti så sætter hvalpen sig og tisser lige indenfor. Hvorfor gjorde den det ikke udenfor?


Mit svar er: Den har været optaget af noget udenfor og når I går ind bryder i det den var i gang med og den mærker pludselig at den skal tisse. Så hold øje med den i overgangene. Vær inde 1-2 minutter og så luft den lige udenfor en ekstra gang.


En hvalp kan godt være blevet renlig, men oplever man så den første rejnvejrsdag så tisser den pludselig inde igen! Der er det vigtigt man går helt ud med den i regnvejret og ser at den får tisset inden man går ind igen.

Et sikkert hjem

Indendørs: Sørg for at hele huset er sikret mod alt, hvad en hvalp kunne finde på at komme galt af sted med / ødelægge.Hvilke mål skal et hegn have for at holde en Jack Russell inde? Spørger man en garvet engelsk JRT brugshunde-mand så vil han svare 1½ m højt og 20-30 cm under jorden! Men det er hvis man vil have hundene ude uden opsyn.


Man finder ikke på, at man vil være uartig. Det sker bare... ASTRID LINDGREN

Opdragelse:

En lille hvalp vil have tendens til at bide i alt og alle, det er vigtigt du fra start lærer den at det ikke er ok at bide i mennesker. Det gør man lettest ved at sige tydeligt NEJ. Hvis det ikke er nok kan man give den et smølfespark på munden, eller ruske den lidt i nakkeskindet.


At have en hvalpegård i stuen og af og til lave en time out kan være et godt redskab. Nogle hvalpe forsøger at holde sig kørende så længe som muligt også selvom de er blevet trætte og i de tilfælde er det rart at kunne sætte hvalpen i den lille gård, hvor den har en dejlig blød hundekurv, legetøj (evt. et tyggeben) og frisk vand. 

Ved at sætte den i hvalpegården fritager man også den lille purk fra at "patruljere" og holde øje med hele huset. 

En overgearet hvalp falder gerne til ro i hvalpegården og man behøver ikke skælde så meget ud og holde konstant øje med om den skulle lave ulykker .... og man får selv en pause. 😉

Navnetræning / Indkald:

En anden vigtig ting hvalpen skal lære helt fra start, er sit navn. Det lærer man den lettest ved at tage noget kylling el. lign. rigtig lækkert med (ikke bare tørre hundekiks), og så KONSEKVENT give den det, hver gang man kalder på den og den kommer. Lad være med at kalde på den 100 gange om dagen, så bliver den ”døv” for indkald. Øv det evt. med den 6-8 gange dagligt, hvor du altid belønner den. Hvis man gør det konsekvent i de første 14 dage, får man en hvalp der (næsten) altid lystrer sit navn.


Godbidder og 2 sekunders regelen!

Der findes mange slags godbidder og det er vigtigt at I finder 1-2 slags som hvalpen tåler og kan lide. Og så hold jer til dem. For mange forskellige slags som man ikke ved hvad indeholder er ikke nogen god ide. 
Jeg kan anbefale man køber noget kalve-lever eller kylling. Koger det uden krydderier og skærer det op i små tern. 

En god rettesnor mht. godbidder; Hvis din hvalp ikke gider godbidden indenfor 2 sekunder så er godbidden ikke god nok til træning. 

Jack Russell terrierens pludselige flip / høje energi niveau

Blev spurgt af den nye Jack Russell hvalpe familie; "Lige et spørgsmål. Han er nogen gange helt ustyrlig, bider, fiser rundt og ikke til at få til ro. Så lukker vi ham ud i bryggerset hvor han falder til ro med det samme. Er det mon fordi han er overstimuleret eller understimuleret? Nogen gang tænker jeg, at han ikke har fået rørt sig nok og andre gange tænker jeg han ikke har sovet nok?"


Jeg siger så vidt muligt til alle nye Jack Russell ejere. I har fået en hvalp som er med på alt. En hund fuld af energi. Man kan lynhurtigt få en jack russell op i et højt energi niveau - KUNSTEN ER at kunne få denne lille virvelvind ned igen. Få den til at slappe af og også kunne forholde sig i ro. Og det træner man fra den er lille. Lettest er det ved at man selv forholder sig i ro, så vil den lille hvalp oftest også selv lægge sig og slappe af.


Men når det så er sagt, så er det meget naturligt at Jack Russell terrieren får sine flip - læs mere om det på denne side: "Hvad er Jack Russell terrieren for en hund?" Under afsnittet Jack Russell turbo.

Socialisering

Har altid arbejdet ud fra at socialiseringen var central i hvalpen liv frem til uge 16. Derefter ville den ikke mere være så modtagelig overfor nye indtryk. MEN læste noget lidt andet fornylig i en bog af Anders Hallgren (psykolog med 50 års erfaring i at hjælpe hunde);


Socialiseringen har stor betydning for en hunds udvikling. Der skal være masser af muligheder for at møde venlige hunde og mennesker i forskellige alder under opvæksten, så tidligt som muligt. Allerede ved 10-12 ugers alderen er socialiseringsperioden slut (Malm, 2005), og derefter bliver det sværere og sværere at ændre hvalpens relation til andre.

Hvad foder, tyggeben og godbidder jeg anbefaler til de nye familier.

Vaccination

Hvalpen har fået sin første vaccination når den flytter hjemmefra og skal dernæst vaccineres igen ved 12 ugers alderen og ved 16 ugers alderen. Snak med din dyrlæge hvor ofte de anbefaler den bliver vaccineret. Hvis du påtænker at tage hunden med på ferie i udlandet, skal den også vaccineres imod rabies og have et pas (kan tidligst gøres når den er 12 uger).

Der er ingen grænser for hvad en Jack Russell Terrier kan lære. Er du en god træner så lærer denne lille intelligente hund lynhurtigt diverse tricks!

HUNDE UNIVERSITETET af Dansk Kennel Klub


Onlinetræning til hundefolket


Kom tilbage på skolebænken!
På Hundeuniversitetet kan du finde alverdens spændende kurser, uanset om du er nybagt hundeejer eller garvet opdrætter eller hundetræner. Her findes en bred vifte af forskellige lærerige kurser.