Farver og aftegninger

Farver og aftegninger »


Farver er et spørgsmål om personlige ønsker og når du vælger en hvalp bør der bestemt være mange andre faktorer, der har større betydning. Men der er ingen tvivl om, at attraktive aftegn kan være meget tiltalende.


Selv aftegn kan variere, når du vælger din hvalp. Hvorfor er de ofte så hvide; spørger du måske? Her skal du vide, at pastor Russell, som var grundlæggere af racen, kunne lide at hans hunde havde så lidt farve på dem. Således at de var lettere, at få øje på i felten. De hvide kroppe var nemme at få øje på.


Farven på halen af "Trump" (pastor Russells første hund) havde en plet ved haleroden og pletten var ikke større end en en-krone. 


Det er vigtigt for Jack Russell ejere i dag at huske, at denne race oprindeligt blev avlet mere for sine brugsegenskaber end for dens farve. Jack Russell hvalpe med meget farve sælges normalt kun som familiehunde.

FCI's retningslinier ift. farven:

Hvid skal være dominerende med sorte og / eller tan-farvede aftegninger. De tan farvede aftegninger kan være fra den lyseste tan til den rigeste kastanjebrune farve.

Tricolor (historie)

Førhen var der en del tricolor Jack Russell terriere, men kvaliteten af dem var ikke så god. Da Jack Russell terrieren blev en FCI anerkendt race blev en del Jack Russells importeret fra Australien og næsten alle af dem var hvid med tan. Folk avlede med disse hvid/tan hunde og opnåede flotte resultater. De fleste hvalpe der blev født disse år var hvid med tan.


Når du kiggede på hunde udstillinger, så var hvid/tan hundene af en flot kvalitet, mens de trefarvede hunde ikke var af så god kvalitet. Mange mennesker, og de fleste af dommerne associerede tricolor med et dårligt udseende. Så folk begyndte derfor mere eller mindre ubevidst at avle flere og flere hvid med tan hvalpe, fordi de klarede sig bedre i show ringen.


Stadig i dag, kan det være svært at vinde i nogle af dommernes ringe, da de bare ikke kan lide de tricolor hunde, uanset hvor super kvalitet hunden er!


For eksempel får en tricolor hund oftere kommentaren om for meget farve end de hvid/tan hunde.

Genetik om tricolor hundene

Det er meget nemt at miste tricolor genet, fordi det er resessivt. Og det er endnu nemmere at miste det sorte tricolor gen (Når hundene forbliver sorte i hovedet), selvom du bevidst avler tricolor hunde. Det sorte tricolor gen er resessivt "inde i" tricolor genet, og da fading tricolor genet dominerer, kan du nemt miste det sorte tricolor gen. 


Du kan få 100% sort tricolor kuld ved parring mellem 2 sorte tricolor hunde. Og bemærk at selv 2 fading tricolor hunde kan få sorte tricolor hvalpe, hvis begge forældre bærer det sorte tricolor gen.


En hund er KUN tricolor, når de sortfarvede hår er sort helt ned til bunden af håret.


Når du vælger en hvalp; skal du se nøje efter, du vil f.eks. kunne være i stand til at se et par lysere hår skjult under de mørkere hår.


Ser man på farven hos moderen og om muligt faderen, vil det kunne give dig et fingerpeg om, hvilken farve du måske kan forvente, din hvalp får, når den vokser op.

Fading Tricolour

Når den brune farve i hovedet spreder sig.

Black Tricolor

Hvis den sorte farve ikke forsvinder omkring øjnene i takt med at hunden bliver voksen, så kalder man farvetypen for Black Tricolour.

Ticking

Ticking, som er en gruppe af farvede hår mod en hvid baggrund, er ofte ikke synlige, når en hvalp er blevet født. Der er hvalpene faktisk hvide. Den farvede ticking udvikler sig derefter over en periode på op til et år, så der til sidst kan være småpletter af farve over hele pelsen.

Pigmentering

Pigmentering er noget andet, som bør komme i betragtning, når du vælger en hvalp. Fuld pigmentering, som skal være sort, er ønskværdig, men det kan til tider udvikle sig over en periode på omkring et år. Pigmentering omkring øjnene er heller ikke altid fuldt synlige hos en lille hvalp og kan udvikle sig i takt med at hvalpen bliver ældre. Ikke desto mindre er der ingen tvivl om, at fuld pigmentering forbedrer hundens udtryk og bør anses som vigtig. Pigmentering på læberne skal også være mørk.

Præmatur tendens til grå hår

Dette er en anden form for udvikling af grå hår, der ikke synes at have en genetisk kode. Normalt bliver en hunds snude og ansigt grå med alderen, men i nogle hunde sker dette tidligt (før hunden er 5 år).

"Og så er der det med farven. En gammel avler sagde engang til mig, at er en hund først blevet for hvid, kan det være svært at få farven tilbage. Derfor foretrækker jeg hunde med farve."