Historie

Historie »

- Jack Russell terrierens oprindelse

 

1800 tallet

Ligesom mange historiske begyndelser, begyndte racen som en søgen efter en bedre jagthund. Historien begyndte et sted mellem 1815 og 1820 med en ivrig ræv jæger, pastor John Russell, sognepræsten fra Swimbridge i Devon.Han besluttede, at han ønskede en mere effektiv ræve jagt terrier end dem, der fandtes i hans lokal område.   


I stedet for at søge verden over for at finde den perfekte jagt følge-svend, besluttede Parson Jack, som han kærligt blev kaldt, at tage de bedste hunde, han kunne finde i hans område og avle præcis den type terrier han ønskede. Således blev de første Jack Russell Terriere født.


Den oprindelige tæve var en terrier ved navn TRUMP. Præsten fandt Trump i Oxfordshire da han deltog på Exeter College i Oxford. Han blev straks tiltrukket af hendes statur og markeringer og hendes lighed i størrelse til de ræve-tæver han så ofte jagede.


Trump blev betragtet som fundamentet i pastor Russells terrier avlsprogram og er nu blevet en legende i Jack Russell historie. Faktisk er det stadig hendes portræt, der pryder indgangen til Jack Russell Inn, som ligger i nærheden af Barnstaple i England. 


Historier siger, at Trump var overvejende hvid, med kun en plet af tan over hver øje og øre (også kaldet en fuld maske) og en mellemstor prik på størrelse med en 5-krone i bunden af halen. Hendes pels var ruhåret, og hendes krop stærk og robust. Hun var mellem 13 og 14 inches (= 34,3 cm) høj og havde alle de træk Parson Jack havde været på udkig efter i en jagthund. Efter nogle hårde forhandlinger, lavede han en aftale med mælkemanden som ejede hende, og Parson Jack blev lykkeligt Trumps nye ejer.

     Parson Jack foretrak de hvide terriere med få mærker og stræbte sig på at producere hunde med disse egenskaber. På trods af hans forkærlighed for de hvide hunde, menes den første parring at have fundet sted mellem Trump og en fin ung terrier med en sort-tan broken pels.


Russell havde været involveret med Fox Terriers i 65 år. Russell boede på gården, han havde etableret for hans familie årtier tidligere i Devonshire, England. Ejendommen menes kendt som "Black Torring". En dag i foråret 1883 og af ukendte årsager, samlede Russell alle hans prædikener, såvel som hans dokumenter, optegnelser, og papirer, som registrerer historien om sit arbejde med Fox Terrier. Han bragte dokumenterne ud på sin veranda med udsigt over de landlige rullende bakker. Han bredte dem ud på bordet foran sig, årtier af erindringer. Et par timer senere, kom en af hans sønner på besøg og fandt hundredvis af sider med sin fars dokumenter spredt for alle vinde. På den lørdag d. 16 maj 1883 fandt sønnen pastor John Russell død af naturlige årsager, stadig siddende på sin veranda med hans optegnelser spredt ud foran ham.


Selvom familien havde forsøgt at samle alle papirene, gik mange af pastorens dokumenter tabt for evigt, blæst væk af vinden. Dette gør det meget svært at udpege mange detaljer om den tidlige historie.


Men det var ikke så enkelt:

Parson John Russell begyndte ikke med to hunde, eller en flok hunde, opdrættede dem og "viola" en ny race blev født. Hvis man graver dybt nok ind i Jack Russell Terrierens historie, kommer flere interessante fakta til overfladen: 


Flere gange arbejdede Parson og opdrættede visse hunde og linjer, kun for senere at sælge dem alle. Historien fortæller os også, at han foretrak stammer af terriere med det arbejdede "Fox Terrier blod". ... men dette kom først langt senere i hans avls eksperimenter. Dette er ikke den eneste type, han nogensinde avlet. Ofte var han ikke tilfreds af den ene eller anden grund og ændrede mixet. Andre gange holdte han hans bedste hunde tilbage, for at avle dem med nye. Mange gange, begyndte han helt fra bunden. Der er endda dokumenterede perioder i løbet af hans liv, hvor Parson ingen hunde havde overhovedet. Disse kendsgerninger blev dokumenteret af en af hans nærmeste venner, E.W.L. Davies i sin bog, "A Memoir of the Rev. John Russell and His Out-Of-Door Life" udgivet 1878.

 


1850'erne


Af 1850'erne, blev Parson Jack betragtet som en af de førende opdrættere af terriere i England. Ved den tid, han døde i en alder af 88 år, havde pastor John Russellsat et væsentligt præg på fox-terrier historien. Angiveligt overgik hans avlsdyr til sidst til Arthur Heinemann, der fortsatte med at producere kvalitets terriere i type og stil med Parson Jack’s hunde.

 


1939 - 1945


Anden verdenskrig havde stor indflydelse på avlen. Der var mindre behov for brugshundene og antallet af arbejdende Jack Russell terriere blev drastisk reduceret i disse år. Mange Jack Russell terriere blev familiehunde.

 


1960'erne


Først da racen var eksporteret til Australien og udviklet her, blev de tale om den FCI standard, som er dag er den gældende (i Danmark under DKK, som nr. 345 oprindelig fra oktober 2000).


Det er ikke rigtigt klart, hvornår de første Jack Russell Terrier kom til Australien, men de første importerede hunde var i 1964. De tidlige JRT imports var gaver.2000


I 2000 anerkendte FCI Jack Russell terrieren som en race, med hjælp fra den irske Kennel Klub og med en standard fra Australien. Så oprindelses landet er England og udviklings landet er Australien.

 


Kilde: Deborah Britt-Hay, Don and Kellie Rainwater